Rekonstrukce 90 let staré parní pece
Rekonstrukce 90 let staré parní pece – návrat ke kořenům tradičního pečení
Tradice je základem. Proto se s velkou péčí pouštíme do rekonstrukce naší 90 let staré parní pece, která byla svědkem generací pekařů a tisíců kilo čerstvého chleba a rohlíků.
Tato pec je více než jen stroj – je to symbol poctivého řemesla. Přestože její vzhled nese známky času, její konstrukce je stále pevná a připravená pokračovat ve starých postupech, které dodávají pečivu unikátní chuť a vůni. Přišel tedy čas na její rekonstrukci, ke které jsme se rozhodli začátkem roku 2024. Že to nebude lehké jsme věděli, ale jak moc to bude náročné nás ani ve snu nenapadlo. Pec je tak stará a složitá, že už dávno nežije žádný hodný dědeček, který by si pamatoval její výstavbu. Je to totiž bezmála 90 let, kdy se v našem domě na náměstí v tomto zázraku začalo péct. Nejprve s uhlím, poté s plynem. A píše se rok 2024 a my jsme se spojili s posledním odborníkem v oboru, panem Josefem Musilem, který svolil, že v několika náročných etapách bez nutnosti omezit náš provoz, nám naši pícku zrekonstruuje. Pojďme si připomenout postup opravy, máme aktuálně zasebou:
- Etapa č.1 - oprava moniérových desek: tedy desek, na které se lopatou sází pečivo na plechách
- tato etapa nebyla nijak náročná, pan mistr si desky změřil a vyrobil je na míru. Jak se ale dalo čekat, nic nešlo jak jsme doufali a vnitřek pece byl v havarijním stavu. Je tedy potřeba svařit nový rám, na který se desky budou dávat. Čeká nás tedy další oprava!
- tato etapa nebyla nijak náročná, pan mistr si desky změřil a vyrobil je na míru. Jak se ale dalo čekat, nic nešlo jak jsme doufali a vnitřek pece byl v havarijním stavu. Je tedy potřeba svařit nový rám, na který se desky budou dávat. Čeká nás tedy další oprava!
- Etapa č.2 - oprava zapařování: Naše pec má technicky nenáročný mechanismus zapařování, teoreticky rozprašovač rozstřikuje vodu na nahřátý železný nebo litinový plát a vzniká pára, přebytečná voda, která se neodpaří, odteče kanálkem a odchází mimo objekt. Prakticky to bylo úplně jinak. Dávno předtím, než jsem se já, co píšu tento článek, narodil, někdo z nutnosti změnil tento princip na stříkání vody na rozžhavené cihly pece a pečné desky - tedy vznikalo jen minimum páry a přebytečná voda zůstávala v peci - nejenže ji celou podmáčela a hrozilo její spadnutí, ale také ji ochlazovala a pec neplnila svoji úlohu - buď pekla málo, nebo hodně, když se to přehnalo s topením. Bylo potřeba nechat všechny komponenty vyrobit znovu - a samozřejmě, tyto díly jsou unikátní, nelze je pořídit ve velkoobchodě pro pekaře a cukráře. To tedy přišel na řadu pan mistr pecař Josef Musil, který tyto unikáty nechal odlít ve slévárnách a připravil je k instalaci, která proběhla v 7. měsíci roku 2024.
- Etapa č.3 - oprava zapařování č.2: Naše pec má 2 pečné plochy (horní a dolní) - to co jsem zmiňoval výše se prakticky opakovalo i dole. Zase vše špatně, vše vykopat, osadit novou technologii, zazdít.
- Etapa č.4 - oprava dveří: pec nám pomalu vysychá, protože voda už do ní neteče ale odtéká mimo, je tedy potřeba opravit i vstupní dveře do pece, tedy dveře, kterými pekař každou noc sází pečivo. Opět nelehký úkol a při pomyšlení dalšího bourání nás začal bolet žaludek. Nedá se nic dělat, musíme to opravit. Do vybouraného otvoru mohl vlézt pomocník a opravit celý vnitřek pece - v leže na boku ležel na pečných trubkách a usazoval nový rám. Pěkně ve sklonu a rovně. Osadil nové pečné desky a opravil co bylo potřeba. Uvnitř pece nikdo nebyl 90 let - děkujeme. Dále se zazdily nové vstupní dveře z litiny a hurá, pec je zrekonstruovaná - tedy alespoň ta část, kde se peče pečivo....
.... a co nás čeká dál? Hořáky a topeniště. To, co jsem popsal výše, nám zabralo více jak rok práce. Na rok 2026 je plánovaná rekonstrukce topeňiště s následnou výměnou hořáků. Dohání nás k tomu pořád se zvyšující cena plynu s možným dopadem emisních povolenek i požadavky na bezpečnost - přeci jenom technologie se posunuly.
A proč to vlastně všechno děláme? Nebylo by lepší to vybourat a pořídit novou pec, jako mají v marketu? Bylo, ale naší motivací je zachovat tradiční řemeslo a jedinečnou chuť, aby každý rohlík, houska a šáteček, který z pece vyjde, byl poctivý, chutný a nadchl všechny milovníky kvalitního pečiva.
S rekonstrukcí této pece nejenže oživujeme kus historie, ale také udržujeme naši pekárnu autentickou, ctící tradici a přinášející zákazníkům opravdový zážitek z pečiva.
Proto přijďte ochutnat. My zatím budeme pracovat na tom, aby tento zážitek mohly mít i další generace.
Za Pekařství u Skoupých
Milan Kreif
jednatel